טיפול טבעי בדלקת השתן

טיפול טבעי בדלקת השתן

כיום מעודדים יותר ויותר טיפול טבעי בדלקת השתן, ולמזלנו יש מבחר תכשירים וטיפולים יעילים שמסייעים להיפתר מהחיידקים שתוקפים את דרכי השתן באופן מועיל.

כל אישה שלישית צפויה לחלות בשלב מסויים בחייה בדלקת בדרכי השתן. רבות מהן יאלצו לפגוש בדלקת הלא נעימה לעיתים תכופות, ולסבול ממנה באופן כרוני, מה שיכול לשבש את שגרת יומן ולפגוע באיכות החיים שלהן באופן משמעותי.

דלקת השתן – למה זה קורה?

השתן הוא נוזל סטירילי, כלומר, נטול חיידקים. הוא מופרש מהכליות אל השופכה שמובילה אותו אל פתחה משלפוחית השתן. כשחיידקים עולים מפתח השופכה אל שלפוחית השתן האזור הופך להיות מודלק ורגיש וכתוצאה מכך מופיעים סימפטומים שונים.

חיידקים עלולים להגיע אל השופכה כתוצאה מחוסר הגיינה, מהפרשות נרתיקיות או כתוצאה מזיהום צואתי. סיבות נוספות שעלולות לגרום לדלקת או להגברת הזיהום הן חסימות מבניות או תפקודיות שיוצרות לכידת שתן או חולשה של מערכת החיסון.

הסיכון ללקות בדלקת בדרכי השתן גבוה יותר בקרב נשים בהריון או אחרי לידה ונשים בגיל המעבר. באופן כללי נשים נוטות לפתח יותר דלקות בדרכי השתן בגלל המבנה הפיזיולוגי שלהן, המתאפיין בצינור שתן קצר יותר, שמאפשר לחיידקים צואתיים מסוג אשריכיה קולי לחדור בקלות למערכת השתן ולהתרבות .

איך יודעים שיש דלקת בדרכי השתן?

האבחנה נעשית על ידי בדיקת שתן אצל רופא הנשים או אצל רופא המשפחה, אך פעמים רבות ניתן להבחין בסימפטומים עוד לפני שחלה התרבות החיידקים, וכדאי להקדים תרופה למכה וליטול טיפול טבעי בדלקת השתן, שבמקרה הטוב יחסל את התפתחות הדלקת עוד לפני שהגיעה לשיאה, ובמקרה הפחות טוב, הוא פשוט לא יזיק.

דלקת בדרכי השתן מתאפיינת בדרך כלל בכאב צורב בבטן התחתונה, באזור האגן או בגב התחתון, דחיפות ו/ או תכיפות במתן שתן, גם כשכמות השתן מעטה מאוד, צריבה או כאב עוויתי בעת מתן שתן, קושי בהטלת שתן, תחושה של חוסר התרוקנות בעת מתן שתן, שתן כהה או עכור ובעל ריח רע, דם בשתן, כאבים בעת קיום יחסי מין, חום וצמרמורות.

איך מטפלים בדלקת השתן?

טיפול טבעי בדלקת השתן נעשה באמצעות צמחים, תרופות סבתא, תוספים ושינויים בתזונה. ניתן לאמץ את כולם בשעת הצורך לאחר התייעצות עם רופא או מטפל מוסמך.
חמוציות

מחקרים מצאו, שפרי החמוציות מכילות חומרים שקרויים פרואנתוציאנידים, ומסייעים לטיפול טבעי בדלקת השתן, הודות להיצמדותם לחיידקים הגורמים לדלקת והוצאתם עם זרם השתן. כמו כן, לחמוציות משוייכות סגולות אנטי דלקתיות, שמסייעות להן לטפל בדלקות בדרכי השתן ולמנוע את חזרתן והן נמצאו כמאיצות את הטלת השתן, כך שהן מסייעות לסימפטומים כמו קושי בהטלת שתן, חוסר תחושת התרוקנות וכו'.

ניתן ליטול תוספי חמוציות, שנמכרים בקפסולות בבתי טבע ובבתי המרקחת ואף לשתות מיץ חמוציות ללא סוכר, שניתן לרכוש בכל רשתות השיווק. מחקרים מדעיים הוכיחו שבעזרת תמציות החמוציות, הנמכרות בקפסולות ניתן למנוע גם חזרה של דלקת בדרכי השתן, כך שהן יעילות גם לטיפול וגם למניעה. באשר למיץ חמוציות, מומלץ לשתות 4 כוסות ליום לצורך טיפול בדלקת וכוס ביום לצורך מניעת הישנות הדלקת.

פרוביוטיקה

נטילת פרוביוטיקה יכולה לסייע למניעה ולטיפול טבעי בדלקת בדרכי השתן, כיוון שהיא מכילה חיידקים טובים, שמסייעים לחזק את מערכת החיסון ולהתגבר על זיהומים חיידקיים. בכל הקשור לאוכלוסיית החיידקים שמאכלסת את גופנו, חשוב להבין, שככל שהיחס לטובת החיידקים הטובים כך הסיכוי להחלים מהר יותר גובר. יחד עם טיפולים נוספים ניתן להשיג תוצאות טובות ואף למנוע את הישנות הדלקת.

הטיפול בפרוביוטיקה הכרחי עבור מי שהחל ליטול אנטיביוטיקה לטיפול בדלקת, ומומלץ להמשיך ליטול את הפרוביוטיקה כחודש לאחר תום הטיפול האנטיביוטי. כמו כן, הפרוביוטיקה מומלצת במיוחד לנשים בהריון או אחרי לידה ולנשים בגיל המעבר, שסובלות מדלקת בדרכי השתן עקב השינויים ההורמונאליים שמרחשים בגופן.

מאנוז D

תוסף התזונה, שנמכר בבתי מרקחת ובבתי טבע מכיל רכיב דמוי סוכר, שנצמד אל החיידקים שגורמים לזיהום, ובעת הטלת השתן נשטף יחד איתו ומסולק מהגוף.

את התוסף יש ליטול 3 פעמים ביום, כשבשלושת הימים הראשונים נוטלים בכל פעם 3 קפסולות, בימים 4-6 נוטלים בכל פעם 2 קפסולות, ובימים 7-9 קפסולה אחת בכל פעם. לאחר מכן ממשיכים ליטול קפסולה אחת בכל יום עד לתום הופעת כל הסימפטומים.

חליטות צמחים

חליטה של צמחים משתנים במים רותחים מסייעת לטיפול טבעי בדלקת השתן על ידי ריקון וניקוי מערכת השתן. מומלץ להשתמש בצמחים כמו לואיזה, פטרוזיליה, סרפד, עשב חיטה, זקן תירס, טיליה או סלרי.

על מנת לחזק את מערכת החיסון ולהיפתר מהחיידקים שפלשו למערכת השתן ניתן לשלב צמחים מסוג ענבי דב, אוניה דה גאטו, שמן זרעי אשכוליות, בוכו ופטריית ריישי.

את כל צמחי המרפא הללו ניתן לרכוש גם בקפסולות או בטיקטורה, שהיא מיצוי אלכוהולי של חלקי הצמח, דרך מטפל מוסמך בצמחי מרפא.

טיפול ברפואה מסורתית

טיפול טבעי בדלקת השתן מאוד נפוץ ברפואה הסינית. הרפואה המסורתית מפרטת אבחנה מבדלת באופן נרחב, ונפוץ מאוד להסתייע בדיקור ובצמחי מרפא סיניים לטיפול בדלקת. כמו כן, עיסוי מסוג שיאצו או טווינה יכול גם הוא להילקח בחשבון לצורך חיזוק הגוף ומערכת השתן בפרט.

המלצות נוספות

על מנת לטפל באופן יעיל בדלקת בדרכי השתן ולמנוע את הישנותה מומלץ לאמץ כמה הרגלים:
– שתייה מרובה- שתייה של 3 ליטר מים ביום מסייעת בשטיפת החיידקים מהגוף וניקוי מערכת השתן. מומלץ לצרוך מים או תה תמצים ללא סוכר.
– הפחתת צריכת הסוכרים- סוכר הוא מזון החיידקים, שבעת צריכתו מקבלים מצע נוח ואופטימלי להתרבות. מומלץ להפחית צריכת סוכר, שתייה מתוקה ומתוקים ככל האפשר על מנת "להרעיב" את החיידקים ולמנוע התרבותם במידת האפשר.
– להטיל שתן לעיתים תכופות- למרות הקושי וחוסר הנוחות שכרוכים בהטלת השתן, מומלץ לא להתאפק ולהטיל שתן לעיתים תכופות על מנת לסלקו יחד עם החיידקים מהגוף ולמנוע את התרבותם.
– שמירה על הגיינה- בתום כל ביקור בשירותים מומלץ להתנגב במגבונים על מנת למנוע את מעברם של החיידקים מפי הטבעת אל השופכה. הניגוב צריך להיעשות מקדימה לאחור. אם הדבר מתאפשר, מומלץ לשטוף את האזור במים בתום כל ביקור בשירותים.
– הימנעות מקפה ואלכוהול- האלכוהול מכיל כמות גבוהה של סוכר ומתאפיין יחד עם הקפה בגירוי השלפוחית. כמו כן, הם מדכאים במידת מה את מערכת החיסון, ובכך פוגעים ביכולתו הטבעית של הגוף להתמודד עם הזיהום.
– נטילת ויטמינים- ויטמינים מסוג ויטמין A וויטמין C יכולים לסייע בחיזוק מערכת החיסון וחיזוק הרירית במערכת השתן.
– מומלץ להטיל שתן בתום קיום יחסי מין על מנת לשטוף החוצה חיידקים מקומיים. כמו כן, מומלץ להשתמש בעת קיום היחסים בחומר סיכה, שמונע שפשוף או פציעה ברירית הנרתיק.
– לנשים שנעזרות בדיאפרגמה לצורך מניעת הריון, מומלץ לשקול להחליף אותה באמצעי מניעה אחר.

*אין האמור לעיל מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. כל הכתוב הינו לקריאה בלבד. ההמלצות, הטיפולים והשיטות עשויים להשתנות מאדם לאדם. יש לנקוט את כלל אמצעי הזהירות ולהתייעץ עם מומחה לפני כל החלטה וצעד.

Call Now Button