צמחי המרפא הסיניים נמצאים בשימוש אלפי שנים, הם קדמו לדיקור והניסיון המצטבר ברפואת צמחים הוא רב. קיימים בספרות הרפואית כ 5000 חומרים: צמחים ומינרלים, אך היום, מחוץ לסין, אנו משתמשים בכמה מאות סוגים. איכות הצמחים מאד גבוהה והם מגיעים לארץ לאחר בדיקה ואישור של משרד הבריאות ונחשבים בטוחים לשימוש. בשונה מתרופות קונבנציונאליות, הצמחים מותאמים לכל מטופל באופן אישי, ולא רק לפי המחלה המטופלת. בקליניקה אנחנו עדים לכך שהצמחים משנים את מצב המטופל במהירות ולעיתים מצליחים לפתור בעיות שהרפואה הקונבנציונאלית הותירה ללא מענה.
צמחי מרפא: כך הם יכולים לשפר את חייכם
פתגם סיני עתיק אומר ש"אנחנו מה שאנחנו אוכלים". ובכן, העולם המודרני כבר יודע כמה משקל יש לפתגם הזה, בייחוד כשמדובר בבריאות שלנו ואיכות החיים.
צמחי מרפא הם אחת מטכניקות הטיפול שבהם משתמשים ברפואה הסינית. השיטה למקרה שהתעדכנתם מאוחר, כבר קיבלה הכרה רשמית מהקהילה הרפואית העולמית ונחשבת לשיטת טיפול אלטרנטיבית יעילה עבור מחלות, תופעות ובעיות בריאותיות שהרפואה המערבית טרם מצאה להן פיתרון. מאות אלפי אנשים יכולים לסבול מאלרגיה, הפרעת שינה או בעיה במערכת העיכול, אך לא כולם יצליחו למצוא מזור דרך תרופות כימיקליות רגילות. במקרה הגרוע, הם ייאלצו ליטול משככי כאבים כדי לטפל זמנית במקור הכאב, אך לא להעלים את הבעיה מהשורש.
השיטה הסינית: אורח חיים בריא ותרופות טבעיות
הרפואה הסינית רואה באדם כמכלול של גוף ונפש. הריפוי בשיטה המסורתית גילה, חקר, בדק והצליח במשך אלפי שנים לטפל במגוון רחב של בעיות בריאותיות. בשילוב של אורח חיים בריא ואופציות טיפוליות כמו דיקור, עיסוי או אפילו מוקסה, אפשר להצליח לרכך את הבעיה ואפילו להעלים אותה.
לכל אחד ואחת מאיתנו יש במגירה כלשהי בבית תכשירים טבעיים סטנדרטיים כמו אלוורה או ספירולינה. גם אלה נחשבים כצמחי מרפא לכל דבר ועניין ונרקחים לכדי משחה, קרם, אבקה, טבליות לבליעה, טיפות ועוד, על מנת להקל על התחושה או להפיג בעיה במידת הצורך. הרפואה הסינית משתמשת במגוון רחב של צמחי מרפא ועושה זאת בהתאם לתורת הרפואה הסינית, שכבר עמדה לפני אלפי שנים על טיבם ותרומתם של צמחים מסוימים. השימוש הורחב ככל שהרפואה המערבית אפשרה מחקר והתנסויות חדשות.
כך יטפל בכם המטפל הסיני באמצעות צמחי מרפא:
גם הרפואה הסינית מבינה שאין אמת אחת בעולם. כל אדם הוא לגופו, כל מצב בריאותי הוא שונה וכל תגובה לטיפול יכולה להיות אחרת. לכן כבר במפגש הראשון תתבצע דיאגנוזה לגבי מצבכם האישי, ללא שום קשר לאחרים שיכולים לסבול מבעיה דומה. אחרי בדיקה קצרה (אין כאן סטטוסקופ, הסירו דאגה מלבכם. המטפל יבדוק "דופק סיני" והרגלי חיים) יחליט המטפל הסיני על דרך הטיפול בכם, מתוך מטרה להשיג איזון מחודש לגופכם ונפשכם. צמחי המרפא הם בעלי סגולה טיפולית למגוון רחב של תופעות, בייחוד אלה שנוגעות למערכת העיכול, האלרגיות, כאבים, מערכת הדם, הפרעות שינה ותחום הגניקולוגיה.
כדי לתת לכם טעימה קטנה מאיך שפועלת השיטה הסינית, נצטרך קודם כל להבהיר מה עומד מאחוריה: יין ויאנג, הסמל של שני הכוחות המנוגדים אך משלימים, מהווה יחד את מקור האנרגיה של הגוף, הצ'י. צ'י זורם דרך ערוצי אנרגיה מסוימים בתוך הגוף הקרויים מרידיאנים. צמחי המרפא נועדו להשפיע על זרימת הצ'י במרידיאנים ובכך לשפר כמעט מיידית את מצבו של המטופל.
בנוסף מעניין לדעת קצת לגבי תהליך הבחירה בצמח מרפא מסוים. הפילוסופייה הסינית מאמינה שאיברי הגוף מורכבים מחמשת האלמנטים: אש, מים, מתכת, עץ ואדמה. הצמח הנבחר, צריך להיות תואם לאחד מחמשת הטעמים: הצמח יהיה מתוק, מלוח, חריף, חמוץ או מר.
כך למשל, אם עור שיש עליו פריחה בלתי ידועה ובלתי חולפת מצריך טיפול בצמחי מרפא, הרפואה הסינית תסווג אותו בהתאם. עור על פי השיטה, שייך לאלמנט המתכת ומתכת על פי השיטה, שייכת לחריפות. מכאן שהצמח או התבלין הרפואי שייושם יתכן שיהיה חריף אך לא בהכרח, מכיוון שהדיאגנוזה מורכבת מעוד משתנים רבים
המטפל הסיני ימליץ לכם בנוסף לרקיחת הצמחים הנכונים גם על תזונה מסוימת שנועדה לאזן את גופכם והיא חשובה לא פחות לתהליך הריפוי. זכרו שצמחי מרפא פועלים כמו תרופות לכל דבר ויש להתייחס אליהם באותם הכבוד והזהירות. מינון גבוה מידי עלול להיות מסוכן. יש לוודא שהמטפל שלכם מוסמך לרשום פורמולות צמחיות ואין לסטות מאופן הטיפול הקבוע ולבצע שימוש אחר על דעת עצמכם.
ועוד פלוס ענק במיוחד, רושמים צמחי המרפא בכל הנוגע לבעיות פסיכולוגיות ונפשיות. צמחי המרפא מייצרים השפעה חיובית על התודעה, הופכים אותה לרגועה, חיונית ואופטימית ובכך מפחיתים את תחושת החרדה, הדכדוך, הדיכאון או הקושי להירדם. שום צמח בוודאי שלא יחליף שום תרופה פסיכיאטרית, אך בשילוב הנכון הוא יכול לעזור לבעיה לחלוף מהר יותר, אם זאת אין לשלב צמחים עם תרופות ללא הכרה מקצועית עמוקה בתחום.
היסטוריה ושימוש: צמחים ופורמולות ברפואה הסינית
השימוש בפורמולות צמחי מרפא סיניות קיים כבר אלפי שנים, הניסיון הקליני רב ומתאים למצבי חולי רבים. רפואת הצמחים מבוססת על ספרות עתיקה, כ2500 לפנה"ס שנה נכתב הספר HUANG DI NEI JING, בתרגום הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב, זהו אחד הספרים הראשונים שמתאר את עקרונות הרפואה הסינית בצורה בהירה אפילו לימינו אנו. מאוחר יותר נכתבו שני ספרים משמעותיים שהשפיעו רבות על רפואת הצמחים הסינית: 1. SHEN NONG BEN CAO, הספר כולל 364 צמחים, 2. ,SHAN HAN LUN, נכתב ע"י ZHANG ZHANG JINGS וזהו ספר הפורמולות הראשון.
הצמחים והפורמולות מחולקים לקטגוריות שונות כמו: משחררי חיצון חמימים וקרירים, מנקי חום ואש, מיבשי לחות, מנקי חום ורעילות, מניעי צ'י, מחזקי יין, מחזקי יאנג, מתמירי ליחה, ועוד קטגוריות רבות. פורמולה סינית תותאם למטופל/ת בהתאם למצב הבריאותי והיא תיבחר מקטגוריה מסוימת המשקפת את המצב הקליני של המטופל/ת, הפורמולה יכולה לכלול צמחים מקטגוריות שונות והמטפל ידאג להתאמה מדויקת של פורמולת הצמחים לדיאגנוזה של המטופל/ת.
בכל פורמולה יש מבנה וחשיבות הררכית בין הצמחים: הקיסר הוא הצמח המרכזי ויהווה את כיוון הטיפול העיקרי, מינונו יהיה גבוה בדר"כ ביחס לשאר הפורמולה. הקיסר אמור לענות לאסטרטגיה הטיפולית של הפורמולה בצורה המדויקת ביותר. אם מחליטים לעשות מודיפיקציה לפורמולה מסוימת, כלומר להחליף חלק מהצמחים, הקיסר הוא הצמח היחידי שלא ניתן להחליף. השר א. יתמוך בקיסר ויחזק את תפקודו. ב.יטפל באסטרטגיות משניות. העוזר א. יכול אף הוא לחזק את הקיסר. ב. בפורמולה עם אסטרטגיה משנית יתמוך גם בשר. ג. מתייחס ישירות לסימפטומים. ד. עוזר יכול לנטרל השפעות שליליות של הפורמולה ולאזן אותה. השליח א. מנווט את הפורמולה לאיבר המטרה ב. מהרמן את הפורמולה
צמחי מרפא נפוצים בשימוש
אמנם בטיפול הסיני תוכלו לקבל אבחון מלא למצבכם ולטפל בשלל תופעות בריאות, אך לא יזיק למלא גם את תכולת הארון הביתי במספר צמחי מרפא ועשבי תיבול שאפשר לשלוף בכל צינון מרגיז, דכדוך, אבדן החיוניות, עייפות כרונית, נפיחות בבטן או כאב שרירים, בנושא זה רצוי להתייעץ עם מומחה בתחום.
כורכום – הוא מוכר לנו מעולם הבישול, אבל מסתבר שמדובר בשיטה לא רעה בכלל כדי להיפטר מפצעים ובעיות בכבד. הכורכום בעל סגולות אנטי דלקתיות ומכיל נוגדני חמצון שנמצאו יעילים במלחמה נגד גידולים סרטניים. אפשר ליטול את הכורכום באבקה עם כוס מים, אבל כדאי שתדעו שמדובר בטעם נוראי במיוחד. לכן מומלץ לקחת תוסף תזונה המכיל אבקת כורכום.
ברפואה הסינית קיימים שלושה סוגי כורכום, שלושת הסוגים שיכים לקטגורית מניעי דם. 1.JIANG HUANG בשמו הסיני ובשמו הבוטני CURCUMA LONGA, היינו שורש כורכום נפוץ בשימוש, השורש מכיל חומרים כורכומינואידים, שנותנים לכורכום את צבעו הצהוב. הכורכומינואידים נחשבים לחומרים בעלי השפעה תרפויטית. מבין החומרים שנמצאים בכורכום, הרכיב הנחקר ביותר הוא הכורכומין, שהינו הרכיב העיקרי הפעיל בצמח הכורכום.
הכורכומין התגלה במחקרים כחומר נוגד דלקת ובעל פעילות אנטי-אוקסידנטית. עקב כך הכורכומין נפוץ בשימוש בדלקות של מערכת השלד והשרירים, במחלות מעי דלקתיות ובמניעה וטיפול בסרטן. קיימים בשוק מוצרי כורכומין בטכנולוגיות שונות וזאת על מנת לשפר את הספיגה והזמינות הביולוגית של הכורכומין בגוף האדם, כמו כן נמשך השימוש המסורתי במיצוי שורש כורכום שלם בתור צמח בודד או כחלק מפורמולות צמחים מסורתיות אשר מורכבות בהתאמה אישית לחולה או בפורמולות מדף למצבים קליניים שונים.
שני השימושים, הן המיצוי השלם של שורש הכורכום והן הכורכומין כמוצר נפרד, טובים ומועילים ויתאימו למצבים שונים כאשר לכל אחד מהם יתרונותיו שלו. המטפל יחליט על צורת השימוש המתאימה בהתאם לאבחנה הקלינית.
JIANG HUANG ברפואה הסינית המסורתית נחשב לצמח חמים, מר וחריף, שימושו העיקרי: מניע דם ופותח חסימות בווסת, לכן יטפל בכאבי בטן, היעדר מחזור, כאבי מחזור עקב חסר וקור שגורמים לתקיעות בדם.
2. YU JIN בשמו הסיני ובשמו הבוטני: CURCUMA AROMATICA, החשב לצמח חריף מר וקריר, ושימושו העיקרי לשבור סטגנציה של דם, כלומר יהיה מועיל לכאב עקב חבלה ויעזור להחלמת פצעיים כרוניים.
3. E ZHU בשמו הסיני ובשמו הבוטני: CURCUMA ZEDOARIA נחשב לצמח מריר, חריף וחמים ושימושו העיקרי לשבור סטגנצית דם, משפר את תנועת האנרגיה ועקב כך מרגיע כאבי בטן וכאבי מחזור.
שלושת סוגי הכורכום בעלי תפקוד דומה אך לכל אחד יש יחודיות אחרת שעל פיה יבחר הצמח המתאים ביותר למצב הפתולוגי. יש להיזהר עם כל סוגי הכורכום השונים ונגזרותיהם עם אנשים שנוטלים תרופות נוגדות טסיות ונוגדות קרישה, כמו כן הכורכום אסור לשימוש בחסימה בדרכי המרה.
ג'ינסינג – לא קשה לבטא את שם הצמח ולהבין שמקורו בסין. הג'ינסנג יעיל לחיזוק המערכת החיסונית של הגוף ומפורסם מאוד בשל היותו מעורר מינית (בדומה לגת). הצמח מעולה גם נגד צינון, מחסור בתאי דם לבנים ואפילו סוכרת. חשוב לוודא את המינון הנכון של הצמח! בכמויות גדולות הוא עלול לגרום לבחילות והפרעות שינה. ניתן ליהנות מהג'ינסינג כחליטה או כתוסף תזונה. ברפואה הסינית קיימים שלושה סוגי ג'ינסינג,
1. REN SHEN, ג'ינסינג קוריאני, הצמח שייךלקטגורית מחזקי צ'י ונחשב למחזק צ'י עוצמתי, מטפל בצניחות אנרגיה חמורות, בנשימה שטחית, קוצר נשימה, הזעות ספונטאניות, גפים קרות. הוא מועיל לצ'י הלב, צ'י הראות וצ'י הטחול,מיטיב עם היין והנוזלים ולכן מטפל גם בסוכרת.
2.XI YANG SHEN, ג'ינסינג אמריקאי, מזין יין, מייצר נוזלים ומיטיב עם הצ'י. מחזק יין של הראות לכן מתאים לשיעול יבש, נשתמש בו לחיזוק שהחולשה ביין דומיננטית מהחולשה בצ'י.
3. CI WU JIA, ג'ינסינג סיבירי, מחזק צ'י ומסלק רוח לחות, יעיל לכאבי אגן מותניים וברכיים, ע"ר חולשת כבד וכליות, מחזק גידים ועצמות, מחזק את מערכת החיסון, משתן וטוב לטיפול בבצקות.
שורש זנגביל טרי GINGER FRESH RHISOMA: כולנו מכירים את שורש הזנגביל, הוא נפוץ ונמצא בכל חנות ירקות מקומית. אפשר להחזיק את השורש במקרר והוא נקרא בספרות המקצועית הסינית SHENG JIANG הצמח חריף וחמים, משחרר חיצון ומסלק רוח קרה ולכן יתאים למצבי התקררות, ללא חום. הצמח מועיל לבחילות ע"ר קור בקיבה, עיקר השפעתו על הריאות ומערכת העיכול העליונה.
המטפל הסיני צריך לאבחן עם הבחילה ע"ר קור או חום כדי להחליט אם הצמח מתאים למטופל/ת. הוא מועיל לשיעול כרוני עם ליחה, ויכול להפחית מרעילותם של צמחים אחרים בפורמולה. לעומתו קיים גם סוג נוסף של ג'ינג'ר ברפואה הסינית,זהו אותו השורש שעבר יבוש ושמו:
GAN JIANG, אם בשורש הטרי השתמשנו במצבים אקוטיים כמו התקררות, כאן הצמח שייך לקטגורית מחממי פנים, הוא חריף ומאד חם ולכן יטפל במצבים של קור בגוף והרבה פעמים ישולב עם צמחים מקטגורית מחזקי יאנג.
YI YI REN גריסי פנינה, ניתן למצוא את גריסי הפנינה בחנויות המזון, בין הדגנים והקטניות השונים. הם שייכים לקטגורית מנקזי לחות,יכולתם לשתן ולנקז לחות הופכת אותם ליעילים כחלק מטיפול תזונתי במצבים של בצקות.
סקרנו בקצרה ארבעה סוגי צמחים מקטגוריות שונות: כורכום מקטגורית מניעי דם, ג'ינסינג מקטגורית מחזקי צ'י, ג'ינג'ר מקטגורית משחררי חיצון חמימים ומחממי פנים, וגריסי פנינה מקטגורית מנקזי לחות.
*אין האמור לעיל מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. כל הכתוב הינו לקריאה בלבד. ההמלצות, הטיפולים והשיטות עשויים להשתנות מאדם לאדם. יש לנקוט את כלל אמצעי הזהירות ולהתייעץ עם מומחה לפני כל החלטה וצעד.